Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.-(Az-Zumar;53)

Ahad, 31 Mac 2013

Makan Hati. Jaga Hati.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Alhamdulillah, saya masih bernafas untuk meneruskan perjuangan sebagai hamba-NYA sekaligus khalifah-NYA di bumi Allah ini walaupun hati dan jiwa masih rapuh:') Allahu. Cuba tersenyum. Cuba untuk kuat dan bangkit biar beribu kali bahkan berjuta kali rebah dan sakit. Cuba untuk tabah meskipun luka di hati masih berdarah. Ya Rabb, sesungguhnya hanya kepada-Mu aku bergantung harap dan meminta kekuatan. 
HATI-HATI dengan HATI. Berulang kali diberi peringatan. Tapi? Tapi, semua itu juga tidak mampu menghalang. Bukan mahu menidakkan FITRAH. Cuma, cukuplah. Cukup sampai di sini. Sudahlah. Berhenti daripada berharap pada sesuatu yang tidak pasti. Sakitnya Ya Allah. Perit! Susah kan untuk menjaga hati? Apa lagi untuk menjaga ikhtilat antara ajnabi. Hmmm, saya akui. Kadang-kadang saya tergelincir. Cepat lupa. Bila tersedar, Allahu, Astaghfirullah :'( Saya sangat menyesalinya! Sangat! Sedih bila dibuai perasaan sendiri. Lagho. Kadang-kadang saya membenci apa yang telah saya lakukan. Jujur, semua itu tidak mudah. Ya, tidak mudah kerana itulah mujahadah. Syurga itu indah bukan? Mardhotillah-NYA mahal bukan?
Untuk itu saya perlu kuat! PERLU! Tidak boleh menyerah kalah dan mengaku kalah. TIDAK! Hati itu sentiasa perlu dijaga dan dipelihara. Sentiasa perlu dibaja dengan cinta, ketaqwaan dan keimanan hanya pada-NYA. Cinta dan harapan itu seharusnya disandarkan pada DIA Yang Maha Kuasa bukan manusia yang tidak punya apa-apa. Hampir tersedak diri ketika menyedari akan hakikat bahawa saya sudah terlalu jauh dari redha-NYA. Allah. Allah. Allah :'(
Ampunilah hamba-Mu yang terleka dan alpa ini Ya Rabb.
Alhamdulillah. Makin hari, makin saya sedar. Ini hanya ujian. Tatkala diri masih mencari sinar hidayah dan cinta-NYA, DIA sengaja menguji ketulusan iman. Alhamdulillah. Hati sudah mampu untuk redha dan menerima takdir-NYA secara perlahan-lahan. Silap diri sendiri juga kerana salah membuat perhitungan.
Sahabat fillah. Saya akui, susah untuk menjaga hati. Apa lagi ikhtilat. Kita perlu kuat. Tidak mengapa. Kekuatan itu perlu dicari dan dipohon dari-NYA. Jangan risau.
''La yukallifullahu nafsan illa wus'aha.''
Allah tidak akan menguji hamba-NYA melebihi kesanggupannya. Memang, cinta dan perasaan itu fitrah. Tapi, jangan biarkan yang fitrah itu bertukar jadi fitnah. Pergaulan harus sentiasa dijaga. Allahu :'(
Sungguh, saya sangat takut untuk menulis entry ini kerana kadang-kadang saya terleka juga. Ayuhlah, sama-sama perbaiki diri dan menegur. Terutamanya akhowat. Sudah tentu kita tidak mahu dipandang serong dan dicop ''murahan'' bukan? Allah. Allah. Nauzubillah! Saya akui saya lemah. Sebab itu, saya perlukan DIA. Cukuplah DIA, Allah, sebaik-baik penolong dan pelindung. Bila difikirkan balik, hanya mampu tersenyum sendiri. Allah, betapa manusia lemah tanpa-Mu Ya Allah. Betapa manusia tidak dapat hidup tanpa cinta dan rahmat-Mu. Dijentik dengan ujian kecil sahaja sudah jatuh tersungkur. Bagaimana untuk aku dan mereka menghadapi musuh-musuh-Mu diluar sana? Lemah! Bangkit! Bangkit! Islam membutuhkan umat yang kuat! Bukan cengeng! Bukan lemah! Yang tidak gentar! Yang tidak kecundang dengan perasaan dan jerat syaitan! TIDAK! Andai hati itu sakit dek cinta atau kasih manusia, sabar:')
Allah itu kan ada? DIA tidak akan pernah mengecewakan hamba-hamba-NYA. Sudahlah. Jangan sedih. Kembali pada-NYA. Buka hati untuk terima cinta DIA okay? :')

Semoga kalian kuat. Jaga hati. Jaga iman.
Jangan biarkan nyamuk-nyamuk ikhtilat menggigit perasaan dan hati kita.
Hati kita cuma ada satu. Serahkan pada-NYA. DIA tahu apa yang terbaik untuk kita.
Teruskan berdoa!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan