Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.-(Az-Zumar;53)

Ahad, 23 September 2012

Ku Tinggalkan dia kerana DIA

''Assalamualaikum. Ammar, maafkan saya. Saya rasa sampai di sini saja hubungan kita. Saya tak dapat teruskan hubungan kita. Jaga diri baik2 Ammar. Semoga Allah selalu merahmati awak. Jaga hati, jaga iman, jaga diri, jaga akidah. Semoga awak menjadi seorang muslim yang hebat. Maafkan saya Ammar. Maafkan saya. '' 

Gugur jua airmatanya tatkala butang melihat perkataan ''message sent'' di skrin handphonenya. Kini segala-galanya telah berakhir. Hubungannya dengan Ammar sudah berakhir. Ya. Sakit hatinya apabila mengingati hakikat itu. Tapi, jalan itu jualah yang dia pilih. 
'' Ya Allah, Ya Tuhanku. Kuatkanlah diriku. Jalan ini yang ku pilih. Dan jalan ini jua adalah bimbingan dari-Mu. Ya Allah, peliharalah hati ini daripada kekecewaan Ya Allah. Ampunilah segala dosaku Ya Allah. Kuatkanlah hatiku.'' 
Airmatanya tidak tertahan lagi. Murah sungguh airmatanya malam itu. Dia mengalihkan pandangannya ke luar jendela. Hujan di luar turun dengan lebatnya. Seakan mengerti tentang perasaannya. Dia mengeluh. Bajunya sudah basah dek airmata. Perit sungguh hatinya. Kini, segala-galanya sudah musnah. Segala-galanya sudah hancur. Berkecai. Deraian demi deraian airmatanya membasahi pipi. 


'' Assalamualaikum. Eh? Arwa tak tido lagi? '' 

Humaira terkejut melihat sekujur tubuh yang asyik merenung ke luar jendela. Humaira turut memandang le luar jendela. Tidak ada apa-apa yang menarik di sana. Tiada bintang mahupun bulan. Hanya hujan yang menjadi teman malam. 
'' Arwa, awak sihat tak? ''
Humaira memegang bahu sahabat yang dikasihinya. 
Arwa Solehah. Seorang gadis cantik dan sopan bertudung litup yang menjadi idaman setiap idaman lelaki. Parasnya yang elok dan sikapnya yang sopan menggamit naluri sesiapa sahaja untuk mengenalinya. 
Arwa berpaling. Kaget tatkala merasa bahunya di sentuh lembut. Humaira kehairanan. Ada airmata yang mengalir di wajah sahabatnya.
'' Menangiskah dia? ''
Persoalan Humaira hanya mampu dilontarkan di dalam hati. 
Arwa kembali berpaling merenung jendela. Dia tidak mampu berhadapan dengan sahabatnya.
'' Arwa, kenapa nih? Kenapa menangis? Apa yang dah jadi? Arwa, pandang saya. ''
Sungguh Humaira tidak akan membiarkan sahabat baiknya itu menanggung kesakitan seorang diri. Dia sedih melihat Arwa sebegitu. Belum pernah dia melihat gadis periang itu sesugul dan sesedih itu! Pasti sesuatu yang buruk terjadi. 
'' Arwa sayang. Pandang Humaira. Kenapa nih? Arwa sakit ke? Nak Humaira carikan obat? ''
Humaira masih lagi memujuk. Arwa berpaling. Dia merenung ke dalam mata sahabatnya. Cuba menyampaikan huraian di jiwa. Akhirnya dia tewas jua. Dia merangkul erat tubuh sahabatnya. Cuba meraih kekuatan. Humaira membalas erat rangkulan sahabatnya. Cuba menyalurkan sedikit kekuatan. Hujan yang turun tidak mampu mengalahkan esakan Arwa yang kian rancak berlagu pilu. Sayu sungguh hati Humaira mendengarnya. Luluh jiwanya melihat gadis sekental Arwa menangis dalam dakapannya. Dia membelai sahabatnya persis seorang ibu memujuk anaknya. Hidup di perantauan hanya bergantung kepada teman seperjuangan. Keluarga sudah pasti berada jauh dari pandangan. Demi ilmu Allah yang tiada batasan, mereka sanggup berjuang habisan-habisan, meraih setitik ilmu yang luas nan lautan, agar suatu hari, jika diizinkan Tuhan, mereka dapat berbakti kepada Islam.
Humaira melepaskan rangkulan. Dia mengesat airmata yang jatuh di pipi sahabatnya. Menggenggam erat jari-jemari sahabatnya. Menyalurkan ketabahan. 
'' Arwa. Sabar. Cuba cerita pada Humaira. Apa yang berlaku? ''
Arwa memandang kasih sahabatnya. Ya. Humaira Zahra. Sahabat yang dia kasihi. Teman seperjuangannya di bumi Soviet ini. Dia tahu Humaira seorang sahabat yang baik. Terlalu baik. Humaira selalu berada di sisinya tatkala dia memerlukan seseorang. Tapi, bersediakah dia untuk menceritakan segala-galanya? Hatinya merintih. Tidak tahu bagaimana mahu menggambarkan perasaannya sekarang. Terlalu asing bagi dirinya. Dia menarik nafas dalam. Cuba mencari kekuatan, namun esakannya kembali kedengaran.
Ya Allah! Lemah sungguh dirinya tatkala itu. Perasaan apakah ini Ya Allah? Mengapa begini Ya Allah?


Humaira kembali merangkul sahabatnya. Tidak sanggup melihat sahabatnya terus-terusan menangis. Biarlah tudungnya basah deka airmata sahabat yang dia kasihi dunia akhirat. Dia rela. 

'' Humaira. Tolong Arwa. Arwa tak kuat, Humaira. Arwa tak kuat. ''
Tersengguk-sengguk dirinya menahan sendu.
'' Shhhhhh. Kenapa nih sayang? Apa yang dah jadi? Beritahu pada Humaira. InshaAllah, kalau Humaira boleh tolong, Humaira akan tolong, ''
Demi kasihnya pada Arwa, dia sanggup melakukan apa sahaja untuk sahabatnya itu. Inilah yang dia ingin capai. Itsar. Puncak tertinggi dalam ukhwah fillah. 
'' Arwa dah putuskan hubungan kami. Kami dah takde pape ikatan lagi. ''
Airmatanya mengalir lagi. Kini, Humaira mula mengerti. Arwa jadi begini kerana cinta seorang insani bergelar lelaki. Ahh.. Cinta itu kan fitrah insani? Tiada sesiapa mampu menghalang kehadirannya dalam hati. Akan tetapi, diri juga harus berhat-hati, jangan kerana cinta insani, diri melupakan kasih Ilahi. 
'' Kenapa? ''
Pendek tutur bicara Humaira meminta penjelasan. Arwa mengangkat kepalanya dari pangkuan Humaira. Dia tunduk. Malu berhadapan dengan sahabatnya. Dia hanya mendiamkan diri. Mulutnya terkunci.
'' Kenapa? ''
Humaira masih lagi dengan pertanyaannya. Tidak berputus asa daripada mencari penjelasan sahabatnya. Arwa menarik nafas dalam. Menghembuskannya perlahan-lahan. Ada wap yang keluar daripada bibirnya yang petah berbicara. 
'' Arwa rasa ini yang terbaik untuk kami. Dia memang seorang lelaki yang baik. Belum pernah Arwa menemukan lelaki sebaik dirinya. Tapi, Arwa tahu. Niat tidak menghalalkan cara. Kami salah. Arwa tidak sepatutnya membiarkan diri kami terus hanyut dan leka dengan cinta duniawi. Masih banyak lagi yang perlu dikecapi. ''
Sebak dadanya menuturkan kata-kata itu. Dia menyayangi Ammar. Ammar Rifqi. Jejaka tampan yang mencuri perhatian dan hatinya. Seorang jejaka yang selalu mengingatkan dirinya tentang keagungan Ilahi, tentang kehidupan ini. Namun, seperti mana yang dia bicarakan, niat tidak menghalalkan cara. Disebabkan dirinya terlalu menyayangi dan mengasihi Ammar Rifqi dia tidak akan terus membuat mereka leka dan hanyut dengan permainan duniawi. Biarlah cinta mereka berkubur di sini.


Humaira mengangguk. Tanda memahami. 

'' Arwa menyesal? ''
Ada senyuman yang terukir di bibir itu. Arwa mengeluh. Mengeluh bukan bererti dia menyesal tetapi mengeluh untuk membuang kegusaran di hati. 
'' InshaAllah, tak. Arwa yang pilih jalan nih. Allah dah buka mata Arwa. Arwa dah nampak di mana silap Arwa. Ternyata khilaf sungguh diri ini. ''
Humaira melemparkan senyuman. Dia meraih tangan sahabatnya. Memberi kekuatan. Arwa membiarkan. Dia tahu Humaira sedang mencuba untuk menyalurkan sedikit kekuatan padanya.
'' Arwa tahu tak? Arwa kena bersyukur sebab Allah sayangkan Arwa. Allah buka pintu hati Arwa untuk mengenali Dia dengan lebih dekat. Dugaan yang hebat untuk orang yang hebat. Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya bukan? Allah lebih tahu apa yang kita tidak ketahui. Sabar Arwa. Kasih sayang Allah itu Maha Luas. Kuatkan hati. Redha dengan ketetapannya. InshaAllah, Allah akan permudahkan segala-galanya. Tentang Ammar, biarkanlah ia berlalu. Allah kasihkan Arwa. Allah kasihkan Ammar. Dia mahu melihat kedua-dua hamba-Nya merintih dan mengadu pada-Nya. Dia ingin meyalurkan kekuatan kepada hamba-hambaNya yang redha dengan ketentuan-Nya. Arwa, lebih baik kehilangan sesuatu kerana Allah daripada kehilangan Allah kerana sesuatu. Humaira tahu, perit apabila terpaksa melepaskan sesuatu yang kita sayang, yang kita kasih pergi dari kehidupan kita. Tapi, kita tidak berdaya. Hati ini mutlak milik-Nya. Seluruh alam milik-Nya. Dia lebih tahu apa yang terbaik buat hamba-hambaNya. Sebab itulah pujangga ada berkata , genggamlah dunia di tanganmu, bukan di hatimu. Bila mana kita letakkan Allah paling atas, InshaAllah tiada apa-apa yang perlu kita risaukan. Sujudlah Arwa. Berdoalah kepada-Nya agar diberi kekuatan. Jangan lemah. Humaira tahu Arwa kuat. Damaikan hati dengan berzikir kepada-Nya. Hidup mesti diteruskan. Allah tidak akan menguji seseorang hamba-Nya melebihi kesanggupan hamba-Nya. Arwa, bilamana Allah memutuskan ikatan antara Arwa dan Ammar itu bererti Allah ingin menjaga Arwa. Allah ingin memelihara hati Arwa daripada kecewa lebih dalam. Allah ingin menjaga hati Arwa dan membawa Arwa mengenal cinta-Nya dengan lebih dekat. Arwa, yakinlah. Cinta Allah melebihi segala-galanya. Dia tidak pernah sekalipun meninggalkan kita. Kuatkanlah dirimu wahai sahabat. ''
Panjang lebar tutur bicara Humaira memampan pendengaran Arwa Solehah. Sedikit demi sedikit bait-bait bicara sahabatnya meresap ke dalam jiwanya. Hatinya menangis lagi. Sungguh! Dia merasakan dirinya begitu kerdil. Dia tidak punya apa-apa. Segala-galanya milik Allah. Dia bersyukur dan dia tahu. Sejauh mana pun dia mencuba berlari untuk melarikan diri daripada Allah, semakin Allah menghampirinya. Hebat kasih sayang Allah bukan? 
Kini, dia merasakan sedikit kekuatan. Mana mungkin dia menolak Cinta Ilahi yang menyapa dirinya. Biarlah dia kehilangan cinta insani, namun takkan sesekali dia menolak Cinta Ilahi. Dia meraup wajahnya. Bibirnya mengukirkan senyuman menampakkan lesung pipit yang menghiasi wajahnya. 


'' Humaira, terima kasih. Terima kasih untuk segala-galanya. ''

Dia memeluk sahabatnya. Erat. Humaira membalas rangkulan. Kasihnya tertumpah di situ. 
'' Takde papelah Arwa. La Tahzan. InnallahaMa'ana .. ''
Malam itu menyaksikan kasih sayang antara mereka berdua.
'' Arwa dah okay kan? Sekarang pergi tidur. Jangan fikir sangat. ''
Humaira mengesat airmata yang mula mengering di pipi mulus sahabatnya. Arwa membiarkan. Dia hanya mampu tersenyum. Di bumi Soviet ini, Humaira bagaikan ibu kepadanya. Menjaga segala-galanya tentangnya. Dia bersyukur. walaupun takdir menentukan dia terdampar jauh di bumi Soviet, Allah masih mengurniakan dia seorang sahabat yang sanggup bersamanya dalam apa jua keadaan. 


'' Spokoynoy nochi, selamat malam sahabat. ''

Arwa memberikan ciuman di kedua-dua belah pipi sahabatnya. 
'' Spokoynoy nochi Arwa.. ''


Jam menunjukkan 3 pagi di bumi Russia. 

Kedengaran satu tangisan pilu di halwa telinganya.
'' Bermimpikah aku? ''
Terpisat-pisat dia menahan kantuk di mata. Dia megamati suara itu. Pilu hatinya.
Dia melihat sekujur tubuh sedang sujud. Elok dalam persalinan kain solat. Dalam diam, dia mengamati perbuatan insan dikasihinya.


Usai memberi salam, dia menadah tangan, memohon kekuatan daripada Sang Tuhan, Pencipta Alam.'' Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. 

Aku datang kepada-Mu Ya Allah. 
Aku serahkan seluruh hidup dan hatiku kepada-Mu Ya Allah. 
Ya Allah, sungguh aku tidak punya kekuatan. Pimpinlah tanganku kejalan yang Engkau redhai. 
Ya Allah, sungguh aku tidak berdaya menolak cinta-Mu. 
Berikanlah aku ketabahan untuk menghadapi setiap cubaan dan dugaan yang Engkau berikan. 
Ya Allah, peliharalah hati kami daripada kekecewaan. 
Jagalah hati kami kepada-Mu Ya Allah. 
Ya Allah, jika dia benar untukku, dekatkanlah hatinya dengan hatiku. 
Jika dia bukan milikku, damaikanlah hatiku dengan ketentuan-Mu. 
Ya Allah, jika aku jatuh hati, tautkanlah hatiku pada seseorang yang melabukan cinta-Nya padamu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu. 
Ya Muhaimin, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu. 
Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari-Mu. 
Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid dijalan-Mu.
Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindukan syurga-Mu.

Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu.
Ya Allah Engaku mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu, telah berjumpa pada taat pada-Mu, telah bersatu dalam dakwah pada-Mu, telah berpadu dalam membela syariat-Mu. Kukuhkanlah ikatan antara kami. Kekalkanlah cintanya. Tunjukilah jalan-jalannya. Penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tidak pernah pudar. Lapangkanlah dada-dada kami dengna limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan bertawakal di jalan-Mu. 

Hanya kepada-Mu aku berserah diri Ya Allah.
Aku redha di atas segala ketentuan-Mu.
Tunjukkanlah aku jalan yang Engkau redhai.
Rabbana aatina fiddunya hasanah, wafil aakhiroti hasanah, waqina azabannar.
Ameen Ya Rabbal'Alamin.. ''
Basah telekung solatnya dek airmata. 
Arwa menangis lagi. Kali ini, dia betul-betul memerlukan kekuatan dan hanya kepada Allah jualah dia berserah diri. Nun tidak jauh dari sudut kamar, ada sepasang mata yang memerhati gerak-gerinya. Ada airmata yang mengalir di situ. Hujan masih lagi membasahi bumi Soviet. Seakan memahami perasaan anak perantau itu. Tanda kasih Ilahi kian bersemi. 
'' Ya Allah, kurniakanlah dia kekuatan. Tetapkanlah hatinya kepadamu. ''
Doa Humaira dalam hati. 

Berpasakkan zikrullah '' Hasbee Rabbi Jallallah, MafiiQalbi Ghairullah '' langkah demi langkah dia hayunkan moga berhenti di suatu persimpangan yang membawa diri dekat kepada Tuhan.


Semoga cinta bersatu dalam doa kepada-Nya.

Lalu dia redha dengan takdir-Nya. Allah Maha Mengetahui segala-galanya.
Dia menarik nafas dalam.
'' Ku tinggalkan dia kerana DIA .. ''
Hatinya berbisik, tiada keraguan.